Bäckseda-Korsberga pastorat


Bakgrund och målsättning

Bäckseda-Korsberga pastorat tillhör Växjö stift. Pastoratet finns inom Vetlanda kommun i Småland.
Det finns sju kyrkor i pastoratet. Man har hittills installerat CC Kyrka® i tre kyrkor och ett församlingshem. Syftet är främst att man vill åtgärda fuktproblem, skadliga för både människor, byggnader och inventarier.
Personalen lägger stor del av sin arbetstid på att köra bil mellan olika kyrkor. Nu vill man även effektivisera arbetet och värna miljön. Låsstyrning och klock-ringning kommer därför att ingå överallt.

Fakta

Resultat

 • Typ av kyrka
  Liten stenkyrka
 • Typ av styrsystem
  CC Kyrka Vatten
 • Värmestystem
  Vattenburen värme med värmepump och elpanna.
  Tre värmezoner. Två loggade zoner
 • Energibesparing
  CC Kyrka® mäter energiförbrukningen i kyrkan.
  Färre bilresor mellan kyrkor.
 • Bevarandeaspekten
  Inga fuktproblem, bättre bevarandeklimat.
 • Komfort och handhavande
  Ingen dålig lukt, hälsosamt inomhusklimat.
  Styrning av lås och klockringning effektiviserar arbetet för personalen.

 


 Vad säger kunden?

”Om ni visste vad det underlättar för oss att kunna öppna dörrar med mobilen. Tänk vad mycket pengar vi har lagt på nycklar och att byta låscylindrar när nycklar kommit bort”

-Per Jonasson, byggsakkunnig för Bäckseda-Korsberga pastorat.

Man har ett arbetslag som roterar mellan kyrkorna i pastoratet.
Snart behöver ingen längre lämna de andra för att åka iväg och låsa upp någon annanstans.
Det är bra för trivseln, ekonomin och miljön.

 

Fler referenser:

CC KYRKA®

Lungsunds kyrka

Lungsunds kyrka ligger invid Bergslags¬kanalen i nordvästra delen av Storfors kommun. Lungsunds kyrka tillhör Storfors församling och Karlstads stift.
Hösten 2012 installerades CC Kyrka® klimatstyrnings-system i Lungsunds kyrka.
Bakgrunden var hög energiförbrukning och att man ville säkerställa ett omsorgsfullt bevarande av den vackra träkyrkan från mitten av 1600-talet...

Läs mer här »

CC Kyrka®

Västra Ryds Kyrka

”Tidigare förbrukade vi 44 000 kWh per år. Nu är vi nere på 22 000. Besparingen är 50 %. Att mögelsanera skulpturer, begravningsvapen, målningar, orgel, ljuskronor, möbler och textilier kostade 1,4 miljoner”
-Gunnar Kvarnefalk, Projektledare, Västra-Ryds kyrka

Läs mer här »

Hov kyrka

Hov kyrka

Läs mer här »

CC KYRKA®

Hosjö kyrka

"Efter ett års drift kan vi konstatera att vi minskat vår energiförbrukning med hälften", säger Anders Johansson, fastighetstekniker i Falu Pastorat.

Nu finns även tankar på att docka församlingshemmets värmepumpanläggning, som ligger ca 120 meter bort, till samma styrning.

Läs mer här »

Lysekils pastorat

Lysekils pastorat

"Det har fungerat väldigt bra mellan oss och Jeff. I dagarna kommer samtliga vaktmästare att gå en fördjupad kurs hos Jeff så att vi kan lära oss att nyttja systemet ännu bättre. Vi är också nöjda med att vi kunde använda en lokal installatör i samband med installationen. Allt pekar på att vi kommer att få stor nytta av detta en lång tid framöver."

Läs mer här »

CC KYRKA®

Risekatslösa kyrka

"Efter installationen av CC Kyrka® har vi ett helt annat klimat inne i kyrkan. Man känner skillnaden direkt när man kommer in", säger Lennart Pedersen, områdesansvarig i Folkungabygdens pastorat.

Läs mer här »

Södra Ölands pastorat

Södra Ölands pastorat

"Samarbetet med JEFF Electronics har fungerat utmärkt, framförallt tack vare att personalen är lyhörd och tar till sig alla frågor. Små företag kan ha svårt att sköta supporten, men det är lätt att komma i kontakt med dem och man får alltid ett positivt bemötande. Det fanns en viss oro att gå ifrån generalentrepenad till direktupphandling med löpande kostnad, men det visade sig vara en toppenlösning."

Läs mer här »