CC Kyrka® Referens

Västra Ryds kyrka


 

Bakgrund och målsättning

Västra Ryds kyrka ligger i Kungsängen, tillhör Kungsängen-Västra Ryds församling och Uppsala stift.
Västra Ryds kyrka totalrenoverades 2010. Den hade då varit stängd sedan 2002 på grund av omfattande mögelskador. Skadorna hade uppkommit på grund av ojämn och låg temperatur samt dålig ventilation.

I samband med den nödvändiga mögelsaneringen gjordes en omfattande omgestaltning av kyrkorummet. 14 bänkrader av 22 togs bort. Nu finns det en fin miljö för samkväm, konferenser och utbildningar längst bak i kyrkan.

Den totala kostnaden för renoveringen blev cirka 15 miljoner kronor. Renoveringen tog ett år.

Efter installation i Västra Ryds kyrka har även tre andra kyrkor i församlingen idag CC Kyrka®.

 


 

Fakta

Resultat

 • Typ av kyrka
  Mellanstor stenkyrka
 • Typ av styrsystem
  CC Kyrka Vatten
 • Värmesystem
  Bergvärmepump och elpanna, vattenburen golvvärme,
  fyra värmezoner. Fem shunt-grupper.
 • Energibesparing
  Halverad energiförbrukning. Årlig besparing om cirka 22 000 kWh.
 • Bevarandeaspekten
  Totalrenoverad p.g.a. omfattande mögelskador. Nu full kontroll på klimatet.
 • Kostnad per förrättning
  Genomsnittlig kostnad per förrättning ligger numera mellan 120 och 140 kr.

 

Vad säger kunden?

”Tidigare förbrukade vi 44 000 kWh per år. Nu är vi nere på 22 000. Besparingen är 50 %. Att mögelsanera skulpturer, begravningsvapen, målningar, orgel, ljuskronor, möbler och textilier kostade 1,4 miljoner”
-Gunnar Kvarnefalk, Projektledare, Västra-Ryds kyrka

 

JEFF Electronics utbildningar för kyrkans användare och installatörer i Stockholmsområdet brukar hållas i Västra Ryds kyrka.

 

Fler referenser 

CC KYRKA®

Risekatslösa kyrka

"Efter installationen av CC Kyrka® har vi ett helt annat klimat inne i kyrkan. Man känner skillnaden direkt när man kommer in", säger Lennart Pedersen, områdesansvarig i Folkungabygdens pastorat.

Läs mer här »

Bäckseda-Korsberga pastorat

Bäckseda-Korsberga pastorat

”Om ni visste vad det underlättar för oss att kunna öppna dörrar med mobilen. Tänk vad mycket pengar vi har lagt på nycklar och att byta låscylindrar när nycklar kommit bort”

Läs mer här »

Södra Ölands pastorat

Södra Ölands pastorat

"Samarbetet med JEFF Electronics har fungerat utmärkt, framförallt tack vare att personalen är lyhörd och tar till sig alla frågor. Små företag kan ha svårt att sköta supporten, men det är lätt att komma i kontakt med dem och man får alltid ett positivt bemötande. Det fanns en viss oro att gå ifrån generalentrepenad till direktupphandling med löpande kostnad, men det visade sig vara en toppenlösning."

Läs mer här »

Hov kyrka

Hov kyrka

Läs mer här »

Lysekils pastorat

Lysekils pastorat

"Det har fungerat väldigt bra mellan oss och Jeff. I dagarna kommer samtliga vaktmästare att gå en fördjupad kurs hos Jeff så att vi kan lära oss att nyttja systemet ännu bättre. Vi är också nöjda med att vi kunde använda en lokal installatör i samband med installationen. Allt pekar på att vi kommer att få stor nytta av detta en lång tid framöver."

Läs mer här »

CC KYRKA®

Lungsunds kyrka

Lungsunds kyrka ligger invid Bergslags¬kanalen i nordvästra delen av Storfors kommun. Lungsunds kyrka tillhör Storfors församling och Karlstads stift.
Hösten 2012 installerades CC Kyrka® klimatstyrnings-system i Lungsunds kyrka.
Bakgrunden var hög energiförbrukning och att man ville säkerställa ett omsorgsfullt bevarande av den vackra träkyrkan från mitten av 1600-talet...

Läs mer här »

CC KYRKA®

Hosjö kyrka

"Efter ett års drift kan vi konstatera att vi minskat vår energiförbrukning med hälften", säger Anders Johansson, fastighetstekniker i Falu Pastorat.

Nu finns även tankar på att docka församlingshemmets värmepumpanläggning, som ligger ca 120 meter bort, till samma styrning.

Läs mer här »